BBC schort onderzoek naar ‘zeer beschadigende’ zaak voorlopig op

BBC-rel Op verzoek van de politie pauzeert de BBC het eigen onderzoek naar vermeende misdragingen van een presentator. In een opmerkelijke verklaring ontkent het vermeende slachtoffer de beschuldigingen.

Journalisten verzamelen zich maandag voor de ingang van het BBC-hoofdkantoor in Londen.
Journalisten verzamelen zich maandag voor de ingang van het BBC-hoofdkantoor in Londen. Foto Hollie Adams / Reuters

De politie van Londen heeft de BBC gevraagd het eigen onderzoek naar vermeende misdragingen van een BBC-presentator op te schorten om politie-onderzoek niet te frustreren. Dat heeft algemeen-directeur Tim Davie van de BBC dinsdagmiddag gezegd. „De politie moet nu zijn werk doen.”

De zaak rond de nog steeds onbekende presentator is „zeer beschadigend” voor de BBC. „Dit is geen goede situatie”, zei Tim Davie. Hij trad voor het eerst naar buiten sinds The Sun vrijdag over de beschuldigingen begon te berichten. De krant beschreef dat een presentator een tiener over een periode van drie jaar in totaal 35.000 pond (circa 41.000 euro) zou hebben betaald voor naaktfoto’s. Mogelijk gebeurde dit al toen de jongere nog minderjarig was en is er sprake van een strafbaar feit. De familie van de jongere had hierover al op 18 mei bij de BBC geklaagd. The Sun beschreef dit op basis van het verhaal van de ouders.

‘Niets ongepasts of onwettigs’

De twintigjarige jongere, die volgens de ouders aan cocaïne verslaafd is, kwam zelf maandagavond met een opmerkelijke verklaring naar buiten. Die is tegengesteld aan wat zijn ouders beweren. Zijn advocaat liet weten: „Er heeft niets ongepasts of onwettigs plaatsgevonden tussen onze cliënt en de BBC-persoonlijkheid en de beschuldigingen in de krant The Sun zijn onzin.” De ouders reageerden vervolgens weer in The Sun: ze bleven bij hun verhaal.

Lees ook: Moeilijkste week sinds affaire-Saville? BBC worstelt met nieuw schandaal

De BBC heeft de presentator zondag geschorst. Uit privacy-overwegingen noemt geen enkel medium zijn naam, alleen dat het om een man gaat. De BBC omschrijft hem in de berichtgeving als een „BBC-ster” en als „een spraakmakende presentator”. Dit is mede de verklaring voor dat deze zaak in de Britse media veel aandacht krijgt.

De BBC-top bracht dinsdag een tijdlijn naar buiten over hoe de klacht is afgehandeld. Op 18 mei probeerde een familie bij een BBC-gebouw een klacht in te dienen. Dat kon niet. Een dag later was er telefonisch contact met de publieksdienst. De klacht die daar werd geformuleerd was volgens de BBC niet iets „illegaals” maar wel van „heel serieuze aard”. Een BBC-afdeling die klachten onderzoekt, heeft op 6 juni nog een keer met de klager geprobeerd te bellen maar er kwam geen contact tot stand. Pas afgelopen donderdag, nadat The Sun vragen had gesteld, is er verder naar de klacht gekeken en is er een gesprek geweest met de presentator. BBC-directeur Tim Davie zei dat nu lessen moeten worden getrokken of deze procedure juist is en of er in dit geval goed is gehandeld. Ter verdediging voegde Davie toe dat de BBC in zes maanden tijd 250 serieuze klachten krijgt.

Vragen over The Sun

Over de werkwijze van The Sun worden nu in andere media veel vragen gesteld. Kon de krant wel zo stellig het verhaal brengen zonder zelf met de jongere te hebben gesproken? En hadden ze niet de verklaring moet afdrukken die de jongere vrijdagavond aan The Sun heeft gestuurd? Hij zou toen namelijk hebben laten weten dat wat de ouders beweren „niet waar” is. The Sun reageert tot dusver summier en blijft achter het verhaal van de ouders staan. „We hebben bewijs gezien dat hun zorgen ondersteunt.” The Guardian wist maandagavond te melden op basis van anonieme bronnen dat binnen de redactie van The Sun „groeiende nervositeit is” over hoe dit verhaal is gebracht.

Hoe lang de politie onderzoek gaat doen en of er vervolging wordt ingesteld is nog onduidelijk.